Doordat hij weer leeft, leer ik hem beter kennen!

Als 'Werner Mantz' googled is dit het beeld van nu, een echte opa al rokend aan een sigaar.
Als  je ‘Werner Mantz’ Googled, is dit het beeld van nu, een echte opa al rokend aan een sigaar.

Ik geloof dat ik vier was, toen Werner Mantz kwam te overlijden. Ik kan mijn opa persoonlijk niet meer herinneren, erg jammer vind ik dat. Want andere latere herinneringen van hem heb ik genoeg! Mijn opa was fotograaf en zijn foto’s staan in mijn geheugen gegrift. Het kost mij geen moeite om een beeld van hem voor me te zien, dat was vroeger wel anders.  Om een beeld te ontwikkelen ging je een doka in en na uren pielen had je de juiste afdruk. Persoonlijke herinneringen aan hem had ik graag willen hebben. Als ik Werner op zoek via Google dan krijg ik een opa te zien, maar slechts vanaf een beeldscherm met wat algemene informatie van Wikipedia.

Hij leeft!

Pas afgelopen zaterdag, anno 2016, had ik voor het eerst het gevoel echt contact met Werner te hebben gehad. Middels een chat gesprek op Facebook. Dat was een bijzondere ervaring, want hij is immers al jaren dood. Raar zou je denken? helemaal niet, heel bijzonder was het juist. Zo was hij bijzonder geschrokken dat we tegenwoordig massaal fotograferen en filmen, maar deze beelden niet meer terug kijken tijdens een familieavond. Zo had hij nog wat vragen. Eindelijk kon ik hem vertellen hoe het in mijn tijd werkt met foto en video.

Kennismaking

Facebook schatgesprek met Werner
Facebook schatgesprek met Werner

Mijn hernieuwde kennismaking met mijn opa is goed bevallen. Ik heb hem eindelijk persoonlijk gesproken en beter leren kennen. Zo vertelde hij hoe het was om als pionier te filmen op straat. Dat moet heel maf zijn geweest: hij hield een doosje voor zijn ogen en richtte dat op verbaasde voorbijgangers. Die mensen hadden totaal geen idee dat ze werden opgenomen. Je kon dus filmen in het openbaar zonder zorgen te maken over privacyklachten. Wat een geweldige tijd!

Selfie

Op zijn beurt heeft hij mij beter leren kennen. In het chatgesprek heb ik hem verteld over de kracht van sociale media en dat bijna iedereen wel twee of meer camera’s bij zich draagt om bijvoorbeeld selfies mee te maken. “Wat zijn dat?” vroeg opa. Ik gaf de volgende omschrijving:
dat zijn slecht belichte foto’s die je zelf van jezelf maakt met naast je iets bijzonders.
Werner: “Maar hoe doe je dat dan?” Gewoon, met je telefoon!

"Dat is een slecht belichte foto die je zelf 
van jezelf maakt met naast je iets bijzonders"

100 jaar homevideo

Wie is Werner Mantz?
Wie is Werner Mantz?

Al zo lang gaat video mee, steeds in een ander tijd. Maar het bestaat nog steeds. Sterker nog. Video is belangrijker dan ooit te voren en steeds weten we meer toepassingen te vinden met bewegend beeld. Daarom komt er in het Limburgs Museum een tentoonstelling gewijd aan ‘100 jaar home video’. Mijn opa zou dat prachtig hebben gevonden.  Zijn leven is als een rode draad terug te vinden tijdens de tentoonstelling. Afgelopen zaterdag heb ik mijn bijdrage mogen leveren aan de film die hierbij hoort . Het chatgesprek met mijn opa dat ik op Facebook had, is daar een onderdeel van. Ook al was het in scene gezet, ik heb nog nooit zo’n warm gevoel gekregen bij Werner, mijn opa!

Tentoonstelling: Een eeuw thuisbioscoop. Van projector naar smartphone

Officiële aankondiging volgt via de Limburgs Museum

Opening op 27 mei 2016

2 gedachtes over “Doordat hij weer leeft, leer ik hem beter kennen!

 1. Ik heb nog enkele foto’s van mij uit december 1951, toe was ik 1/5 jaar oud, wil een kopie doorsturen Hoe kan dat??

 2. Beste kleinzoon van Werner,

  Vandaag was ik in een kringloop in Oss . Daar hing een foto van een mariabeeld dat ik mooi vond. Ik heb al veel fotoś dus koos ervoor om hem niet te kopen.
  Wel maakte ik een foto met mijn telefoon. Bij thuiskomst daarnaar kijkend zag ik de naam Mantz in de rechteonderhoek staan.
  Toch maar even googelen.
  Kom ik dit verhaal tegen…………
  Al zo’n twee jaar ben ik bezig met de research naar het oeuvre van mijn Opa Leo Sikkers die vanaf 1900 heeft gefotografeerd.
  Om een lang verhaal kort te maken startte ik van het begin af aan een briefwisseling met hem( hij stierf 9 maanden voordat ik geboren werd en ben ook naar hem genoemd) ik ken hem slechts uit de orale traditie en mijn eigen fantasieeen.( mijn onderzoekstocht ( scenario) is dus deze briefwisseling met hem)
  Verbaasd als ik ben om dit over jouw Opa nu te lezen wat een toeval………..
  Toen ik twaalf was heb ik nog meegeholpen om alle duizenden glasnegatieven mee weg te gooien ( kapitaalvernietiging) Opa heeft dorpsgezichten, studioportrtetten en nog weel meer van zijn omgeving vastgelegd.
  Pas sinds kort kom ik er achter dat zijn werk is bewaard gebleven in de honderden ansichtkaarten die er van zijn foto’s zijn uitgebracht en er blijken nog honderden originele contacten in de familie te zitten.
  Ik ben nu bezig met de voorbereiding voor een documentaire.
  Wil eigenlijk best een met je praten overt jouw ervaringen en ontwikkelingen

  vrgr
  Legs Boelen

Reacties zijn gesloten.