Satellieten en kleuters, prima combinatie

Afgelopen vrijdag heb ik mezelf voor de leeuwen gegooid. Remote sensing uitleggen aan kleuters, was de didactische uitdaging. Het is een technisch onderwerp dat voor de aardrijkskunde heel belangrijk is. Remote sensing is het principe van ‘waarnemen op afstand’ door satellieten, vliegtuigen en drones voor diverse doeleinden. Niet echt een onderwerp voor kleuters zou je zeggen, maar niets is minder waar.

In het kader van project ruimte heb ik drie gastlessen gegeven aan de kleuterklassen van basisschool  ’t Slingertouw. Remote sensing heb ik terug gebracht tot de kern. Leuk om ’n complex en abstract onderwerp te vertalen naar aantrekkelijk te begrijpen leerdoelen. Hieronder schets ik een beeld van mijn lesopbouw en kun je alle materialen downloaden en vrij gebruiken.

Lesopbouw

In de powerpoint presentatie heb ik de volgende leervragen verwerkt: Wat is een satelliet? Hoe draait deze om de aarde? Wat ziet een satelliet? Waarvoor zijn ze belangrijk? Wat ziet jouw satelliet? Hieronder de les in stappen aan de hand van enkele slides uit de presentatie en foto’s uit de les.

Downloads

  1. Kleurplaat: Kijken naar de aarde kleurplaat (.docx bestand)
  2. Kleurplaat: Kijken naar de aarde kleurplaat (.pdf bestand)
  3. Presentatie: Kijken naar de aarde (.pttx bestand)