Droog, nat, warm en koud: klimaatzones in groep 4

Als je klimaatzones tot de in kern terugbrengt zijn er droge, natte, warme en koude gebieden op onze aardbol. Vorige maand heb ik een lange les gegeven aan groep 4.
De leerlingen hebben zelf een kaart gemaakt waarin het principe van klimaatzones, klimaten,  schrijfvaardigheid, ruimtelijk inzicht en kaartvaardigheden samen kwamen.

Stap voor stap heb ik ze meegenomen van de Noordpool naar de evenaar. Gedurende de reis kwamen de leerlingen de verschillende zones tegen. Ze ontdekten wat een klimaatzone is, waarom het bij de evenaar warmer is dan elders en dat in elke zone bepaalde klimaten voorkomen. Kinderen zijn verschillend en dat zie je als ze langer aan een opdracht werken. Er was een jongen dat creatieve landschappen tekende, een meisje dat sierlijk kon schrijven. De een wist veel over dieren van de woestijn en de ander herkende dat hij daarvandaan kwam.

Pop-up labels: Fennik leeft in de woestijn en beer komt voor in Rusland

De basis van klimaatzones was gelegd, tijd voor ruimtelijk inzicht en schrijfvaardigheid. De kinderen kregen de opdracht om de locatie van een klimaat te beredeneren en daar een pop-up label te maken. Op het label schreven ze de naam plus een kenmerk van het desbetreffende klimaat en tekenden ze het landschap en een dier dat daar thuis hoort. Moeilijke woorden schrijven, zoals oase, viel goed in de smaak. De verscheidenheid aan getekende kamelen waren prachtig.

Veel leerlingen kregen de kaart wel af, maar wilde meer labels tekenen. Heerlijk die leergierige 8 jarigen die meer dan anderhalf uur aan één kaart hebben gewerkt. Het resultaat mag er wezen, fijn om terug te horen dat posters op kamers worden opgehangen. Voor mij is dit puur onderwijs. Ook al duurde de voorbereiding lang, ik kan iedereen aanraden om als docent aan heel ander publiek les te geven. Het geeft veel energie en andere inzichten. Bijvoorbeeld dat aardrijkskunde een mooi vak is om te combineren met schrijfvaardigheid of natuuronderwijs.

Wil je leerlingen ook geografisch verwonderen? Hieronder kun je de presentatie en de werkbladen downloaden. Altijd leuk als je laat weten hoe het is gegaan.

Downloads

  1. Presentatie klimaatzones
  2. Klimaatzones werkblad kaart
  3. Klimaatzones werkblad labels

Deze diashow vereist JavaScript.