Lesgeven vanaf het schooldak: weerstation Sondervick

Gisteren had ik een hele bijzondere werkdag. Ik heb uren op het schooldak doorgebracht om een weerstation op te tuigen. Een mooie ervaring om dit leermiddel in elkaar te zetten, zeker met de gedachte dat het ‘weerstation Sondervick’ gaat dienen voor onderwijsprojecten in het aankomende schooljaar. Het was dus een hele andere werkdag dan normaal. Leerlingen zouden kunnen zeggen ‘is beter dan les krijgen’. Onder invloed van de hitte van de zon had ik een vergelijkbaar gevoel: ‘dit is beter dan vergaderen’.

Project Weerobservatie

Samen met Maarten van Luffelen (natuurkunde) ga ik dit project uitvoeren. Leerlingen gaan werken met data afkomstig van ons eigen weerstation. Ze leren over het weer en bereiden hun eigen weerbericht voor. Deze nemen ze op en monteren ze tot een video. Een mix van serieuze theorie en 21-eeuwse vaardigheden gegoten in een activerend onderwijsproject.

Naar verwachting starten we ergens in november 2016. Dan is het weer lekker onstuimig en geeft dat mooie beelden voor de weercam! Wil je de webcam beelden zien? Wil je weten wat het weer gaat worden in Veldhoven? Er komt ook een eigen weerwebsite aan. Later meer informatie.