Wat leren we toch in een mooie regio!

Woensdag 14 oktober jl. heb ik samen met tien leerlingen uit mijn mentorklas deelgenomen aan experimentele workshops ‘creatief programmeren’. Zowel de leerlingen als ik verlieten met enthousiasme het Evoluon, want daar was de eerste conferentie ‘Leren in Brainport’.

Vele scholen, bedrijven en organisaties lieten zien wat zij doen om de jeugd toekomstbestendig te maken. Natuurlijk draait het om 21ste eeuws vaardigheden, maar in het bijzonder om ‘Brainport vaardigheden‘: creativiteit, ondernemerschap, innovatie een onderzoekende houding.

De leerlingen en ik zijn niet van een koude kermis thuis gekomen. Integendeel! Los van het feit dat het Evoluon een inspireerde omgeving is met waardevolle en toepasselijke historie, hebben we veel geleerd tijdens de experimentele workshop creatief programmeren:

  • Leerlingen willen graag out-of-the-box werken en denken aan een langdurig project.
  • Dat doen ze graag binnen het curriculum en binnen bestaande vakken.
  • Ze werken graag samen en willen zelf ontdekken hoe het werkt.
  • Ze zijn intrinsiek gemotiveerd indien ze worden aangesproken op andere vaardigheden, zoals creativiteit en onderzoeken.

Deze en andere bevindingen kwamen boven drijven tijdens de nabespreking met alle partners binnen het overleg creatief programmeren, geïnitieerd door MU op Strijp-S.

Ik wil jullie graag inspireren en informeren. De maatschappij is hard aan het veranderen en bedrijven vragen om andere kwaliteiten van onze leerlingen. Daar ligt voor iedereen die met jeugd werkt een belangrijke taak: kinderen klaarstomen voor onze brainport maatschappij!

Wil je meer weten, ik inspireer je graag en bezoek ook zeker eens onderstaande websites:

  • Leerlijn creatief programmeren: http://muplaynlearn.nl/leerlijn-creatief-programmeren
  • Leren in Brainport: www.lereninbrainport.nl

Creatieve groet!

Marc Mantz

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.